4EVA N EVA AFTER

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sinaran yg di pelihara Allah

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Friday, April 30, 2010

D.E.M.A.M


D.E.M.A.M???? D.E.M.A.M apa??? huhuhuhu
pagi-pagi ni aku nak tulis entry pasal kawan2 aku....ramai yang berjangkit D.E.M.A.M.....


kesian betul la.....mula2 aku sorang jer yang D.E.M.A.M....pastu dah berjangkit....nak kata aku bawa wabak. semuanya sudah D.E.M.A.M blog.....selamat datang kedunia blogger......
jom ramai2 kita meriahkan alam maya...menulis detik2 bahagia suka duka...cerita ceriti......hahahha.....semoga kehadiran kalian menambahkan kemeriahan suasana alam maya ini...


SUka? > klick button "LIKE"...

Thursday, April 29, 2010

cemburu = sayang ♥part2♥

asyik bermonolog dalam hati......baik aku menaip...even merepek pon punya suka aku la..blog aku....(boleh ke cakap camni??).hihihihi.....

topik semalam yang aku tulis iaitu CEMBURU....cemburu ni sinonim dengan perempuan....tp lelaki juga ada perasaan ni...sebab tu suke konkong girlfrenz dia...hahahha....rimaskan kalau camtu...tp kan aku ada sorang kawan...dia punya pendapat lain sikit...dia suka kalau dapat boy yang cemburu....hahhaha..dia kata tu tandanya SAYANG.... sayang kerr??..ye la sangat...boy dia cemburu tahap dewa punya...dia tak boleh buat apa yang boy dia tak bagi.. gila bai...tak tahan aku..betullah dia seorang yang penyabar....ikut jer cakap...tapi kadang2 gaduh gak.....membabi buta tak tentu pasal CEMBURU....yang sang lelaki ni bebas...gulz dia tak boleh pula nak control dia....ohhh...not fair...

say no 2 CEMBURU buta

girl or boy di luar sana yang ada perasaan cemburu membebi buta ....renung-renungkan lah....fikir pro dan contra rasa CEMBURU ni.....ada bg impak apa keatas diri sendiri...if baik untuk hang okey....kalau kesannye nagatif bawa2 lah bertenang dan renung2kan ek....jika masih sempat untuk berubah apa salah nya kan....

ni baru kisah CEMBURU dalam cintan cintun...tak masuk g kisah CEmBURU antara manusia sejagat....hummm....rasa hati...lalu berbingkis lagi disini.....
SUka? > klick button "LIKE"...

Wednesday, April 28, 2010

♥ cemburu = sayang ♥



haiiii.....hati ini berbingkis lagi ( errr...betul ke ayat tu? ) kali ni mengenai CEMBURU....

salam 1 Malaysia blogger2 semua...

adakah perasaan CEMBURU itu tandanya SAYANG??
ada sape2 nak jawab??? kalau nak jawab lepas abis baca entri ni k...(poyo gile kan?? ).. okey jom merepek bersama bingkisan hati ini....kalimah "i cemburu cuz i sayangkan u...." sering di gunakan untuk cover perasaan itu...(kononnye carring la...).... hahhahaa...padahal lu pikir la sendiri.....

cemburu ni salah 1 perasaan....di mana jika perasaan ni kita tak pandai nak kawal maka jadi la cemburu buta, okey cemburu buta ni....cemburu yang tak sesuai pada tempatnya..cemburu sikit-sikit sudah.....tak perlu cemburu sampai buta...hihihihi....

adakah aku CEMBURU???? wahhh soalan cepu cemas..... sebagai manusia normal,ada juga la perasaan tu... CEMBURU ni kita lihat dari semua perfektif k...bukan takat cemburu kerana sayang aje... aku cemburu tengok orang lain bahagia...eh..!! cemburu gak tu....

tapi dalam kes cintan cintun CEMBURU di katakan sayang.....jadi SaYANG apa pula ek??? hummmm..... kalau dah sayang comfirm la cemburu kalau couple dia menggedix dengan orang lain....tp cemburu biar la kena dengan tempat..... kalau tak kena tempat buruk padah nye,...antara kesan negatif ialah :

1. pasangan anda akan cepat bosan bersama kamu.... (sebab aku rasa begitu....xshuke2.)
2. Percintaan kamu hambar kerana kamu langsung tidak ada kawan lain....(ofcuz la...dah awak tu mengawal di 24jam..so dia pon mengawal kamu 25jam..hahhaha...last2 dua2 orang jadik kera sumbang..)
3. Selalu berlaku pertengkaran kerana sifat curiga yang terlampau... (inilah...cemburu buta sangat..)
4. Pergerakan sentiasa diawasi seperti orang bersalah.

so.....beringat2 la kalau rasa nk CEMBURU lebih2 k.... sayang buatpe nak cemburu sangat...tak payah nak jd spy 25jam okey...kot kalau tak pecaya...sekali sekala nak test jadi spy boleh la.....tp ada batasnya....jangan perasaan mengawal fikiran kamu.....ikut hati mati...ikut rasa binasa....

hidup baru la sejahtera...cemburu yang bertempat akan membuatkan pasangan rasa selesa....hihihi.......semakin hari semakin sayang....
SUka? > klick button "LIKE"...

BOY vs GIRL.... ✿ part 2 ✿


Bingkisan dari hati .....salam 1 MALAYSIA...

pertama sekali ingin di jelaskan entry ini bukanlah untuk melaga-lagakan kaum adam dan hawa...saya akui lelaki dan perempuan saling memerlukan.....tanpa lelaki siapalah perempuan..dan tanpa perempuan wujudkah lelaki? ALLAH telah tercipta lelaki dan perempuan berpasangan saling memerlukan.... "


lelaki = 9 logik 1 emosi...wanita = 9 emosi 1 logik"
sebab itu lah lelaki dipertanggungjawabkan dengan perkara2 yg lebih memerlukan
pertimbangan logik dari emosi dan wanita pula dipertanggungjawabkan dengan
perkara2 yg lebih memerlukan pertimbangan emosi dari logik.

tetapi....akhir-akhir ini banyak kes yang berlaku...di mana seperti kes ROGOL kanak-kanak perempuan...ragut dan sewaktu dengannya....ada juga kes di mana suami mencurah asid....jika si isteri itu bersalah sekali pun sang suami tidak perlu bersikap sampai sedemikian rupa....kejam sekejamnya..... “Lelaki 9 Akal, Perempuan 1 Akal, Binatang 0 Akal”... jika sang suami bersikap demikian samalah seperti binatang yang bertindak tidak menggunakan akal....saya dahulukan dengan mohon maaf andai penggunaan bahasa yang kesat....

Lelaki dan perempuan berbeza.

Nafsu lelaki yang 1 itu besar pengaruhnya. Boleh dikatakan segala aspek persekitaran lelaki berkisarkan nafsu yang 1 itu, . 9 akal dan 1 nafsu nampak macam hebat bukan? Tapi harus diingat, ia akan jadi hina dan kotor bila 9 akal itu tak mampu mengawal 1 nafsu. Bagaimana pula dengan perempuan yang dikurniakan 9 nafsu dan 1 akal? Ya, 9 nafsu, tetapi nafsu ini bercabang dan pelbagai. Nafsu perempuan sukakan yang cantik, indah, dan bukan tertumpu ke arah nafsu syahwat sahaja......


mari menguji pandangan dan persepsi lelaki dan perempuan.

lihat contoh gambar di atas.... Agaknya apa perkara pertama di fikiran lelaki dan perempuan? Sudah tentu lelaki akan melihat bentuk tubuh patung tersebut, berbanding perempuan yang akan melihat apakah pakaian yang dipakai, perhiasan yang dipakai. Jangan salahkan lelaki jika mereka mengganggu, merenung dan memerhatikan, kerana silap perempuan juga yang memakai pakaian yang terdedah. Namun ini bukan bermakna lelaki tidak bersalah, tetap salah jika tidak menahan pandangan. 9 akal yang Allah kurniakan kepada lelaki juga bertanggungjawab untuk melindungi dan menjaga perempuan. Bukan sahaja untuk lelaki berpandangan jauh, tetapi ligat fikiran untuk mendidik dan mengawal perempuan.

Dalam hadits shahih disebutkan:

إِنَّ الْمَرْأَةَ خُلِقَتْ مِنْ ضِلْعٍ، وَِإِنَّ أَعْوَجَ شَيْءٍ فِي الضِّلْعِ أَعْلاَهُ، فَإِنْ ذَهَبْتَ تُقِيْمُهُ كَسَرْتَهَا، وَإِنِ اسْتَمْتَعْتَ بِهَا اسْتَمْتَعْتَ وَفِيْهَا عِوَجٌ
“Sesungguhnya wanita diciptakan dari tulang rusuk. Dan sungguh bagian yang paling bengkok dari tulang rusuk adalah yang paling atasnya. Bila engkau ingin meluruskannya, engkau akan mematahkannya. Dan jika engkau ingin bersenang-senang dengannya, engkau bisa bersenang-senang namun padanya ada kebengkokan.” (HR. Al-Bukhari no. 3331 dan Muslim no. 3632)

jadi dapat di simpulkan 9 akal 1 nafsu untuk lelaki adalah untuk membimbing wanita yang 9 nafsu 1 akal...supaya saling melengkapi antara 1 sama lain.....bukan menggunakan akal fikiran untuk mengakploitasikan wanita..... dan wanita di luar sana juga saya yakin walaupun dengan hanya 1 akal kita dapat untuk mengenal pasti yang mana baik dan yang mana buruk......wallahulam......


komen dan pendapat anda amat di hargai....
SUka? > klick button "LIKE"...

Tuesday, April 27, 2010

BOY vs GIRL....

Ungkapan
lelaki mempunyai 9 akal, 1 nafsu..perempuan mempunyai 1 akal, 9 nafsu















minggu exam.....memang sekarang deman final exam melanda semua universiti.... tak tido lena di buatnya.......tajuk entry kali ni sudah terang lagi bersuluh...kiranya semua susah biasa dengan ungkapan di atas.... kadang2 jeles tengok bdak lelaki study....study skit2 dah boleh score.....tp kaum perempuan kuat berusaha.....bertukus lumus....."bagi sesiapa yang berusaha pasti berjaya"

Perempuan memang nafsu nya 9 tapi akalnya 1, tapi mereka pandai menggunakan akal yang satu itu disamping mereka ada sifat malu yang lebih menebal dan mendalam sedangkan lelaki ada 1 saja nafsu dan 1 ini lah di gunakan bagi mengatasi 9 akal tersebut....

hahahha...ada tak lelaki sakit ati dengan penyataan diatas???? sure adakan....saya tak kata semua lelaki okey.....cuma sekarang makin ramai kaum adam yang salah gunakan akal yang 9 tu....bagi saya lelaki memang hebat...di kurniakan 9 akal....tp hanya 1 nafsu....tp lagi hebat jika 1 nasfu dapat menindas 9 akal....renung2kan lah.....so terbukti kini dengan pratusan kaum hawa majoriti berada di IPTA & IPTS lebih ramai berbanding lelaki....dan saya cukup bangga dengan kaum wanita zaman sekarang....dengan 1 akal dapat berdiri gah bersama lelaki yang 9 akalnya. saya juga tidak merendahkan martabat seorang lelaki.....bahkan lelaki itu adalah peneraju ketua keluarga...ketua negara dan sewaktu dengannya perlulah menggunakan kurnia ALLAH dengan sebaiknya.....


ungkapan ini adalah hasil daripada interaksi antara insan mulia yang bernama Rabiah Al Adawiyah dengan tokoh sufi yang terkenal iaitu Imam Hasan Al Basri.

Suatu hari Hasan Al-Basri bersama dua orang sahabatnya bertandang ke rumah Rabi’ah Adawiyyah dengan tujuan meminangnya untuk salah seorang daripada mereka. Rabi’ahAdawiyah menyambut hasrat mereka itu dengan baik, tetapi dengan syarat mereka mestilah dapat menjawab soalan yang dikemukakan olehnya. Rabi’ah bertanya: “Berapa banyakkah nafsu lelaki dan berapa pula nafsu perempuan?” Lantas Hasan Basri menjawab: “Nafsu lelaki hanya satu, manakala nafsu perempuan sebanyak sembilan nafsu.” Lalu Rabi’ah pun menyambut jawapan itu dengan katanya: “Jika benar demikian, kenapa kamu yang bernafsu satu tidak mampu menahannya sedangkan aku yang mempunyai sembilan nafsu sanggup berbuat demikian?” Mendengar jawapan paku buah keras itu, Hasan Basri pun berlalu pergi bersama sahabatnya sambil menangis sehingga membasahi janggut mereka.

Daripada gaya perjalanan cerita ini, jelas kepada kita bahawa bukanlah ungkapan lelaki mempunyai 9 akal dan 1 nafsu ; Wanita mempunyai 9 nafsu dan 1 akal bermaksud untuk merendahkan kaum hawa. Jauh sekali untuk menghina mereka. Bahkan cerita ini meningkatkan lagi martabat kaum hawa dan maruah diri mereka. wallahualam....


sebarang komen dan pendapat sila taip kat bwh okey....
SUka? > klick button "LIKE"...

Monday, April 26, 2010

bear oh bear

kata semangat oleh abraham lincoln...
Always bear in mind that your own resolution to succeed is more important than any other.
Abraham Lincoln

How a bear proves the title


A bear was walking across Rainbow Bridge ( Old Hwy 40 at Donner Summit , Truckee , CA ) NEXT DOOR TO LAKE TAHOE , NV on Saturday when two cars also crossing the bridge scared the bear into jumping over the edge of the bridge. Somehow the bear caught the ledge and was able to pull itself to safety. Authorities decided that nothing could be done to help Saturday night so they returned Sunday morning to find the bear sound asleep on the ledge.







After securing a net under the bridge the bear was tranquilized, fell into the net, lowered, then woke up and walked out of the net.






There is a moral to this story you know; this old bear made a wrong move and found he was hanging by his nails. Somehow he was able to pull himself up onto the ledge where he saw he was in a very bad, impossible situation and what did he do?

Yep, he took a nap and sure enough the situation took care of itself while he was asleep.

The moral is that when confronted with a bad situation sometimes the best solution is to just take a nap.


Send this to your boss and make him aware as to why you sleep in the office
.




SUka? > klick button "LIKE"...

Sunday, April 25, 2010

teringat.......kembali

entry petang ni rasa teringgat kat member2 poli.....hummmm...so aku abadikan kenangan yg ada kat sini...

sebelum aku menapak di UTHM aku study dekat PKU....apa itu PKU?? huhuhu bukan Pusat kesihatan Universiti la.....Politeknik Kulim skrg nama dah tukar menjadi Politeknik Tunku Sultanah Bahiyah (PTSB), Sedap la sikit kan kalu tak orang asyik ejek "politeknik kurang upaya" kesiankan..hahahha.....

aku merupakan batch ke-2...PTSB merupakan politeknik ke-16 dlm MALAYSIA....poli baru la....masih muda kalu nak di bandingkan dgn PUO, POLIMAS, POLISAS...

ni gambar kelas aku.....ada 4 org je gulz....

gmbar kenangan KONVO



lepas ni nk amik scroll plak yea...

sebelum masuk dewan.....

ni kira jasa aku pada PTSB la....JOHAN robocom 2006...so sape yang penah masuk pertandingan robot2 antara politeknik seluruh MALAYSIA mest tau...masa ni PTSB jadi Tuan umah....rasa bangga jap...walaupon xdapat apa2..tp ilmu 2 penting kan...thx kepada yang terlibat....xlupa uga kpd lecturer yang bertukus lumus...hihihih
SUka? > klick button "LIKE"...

Saturday, April 24, 2010

cerita ni...cerita nu....

cerita sudah basi...lama dah crita ni...tapi excited masih ada....gambar kawen kat atas ni gmbar my big bro kawen....huhuhuhu....aku lambat g nk kawen la....aku cukup teruja bila tgok gmbar orang bersanding...hahahha nak tau kenapa??? sebab aku duk bayangkan aku bersanding macamana ahaks!!!...dengan sapa....warna apa...ishhhkk...macam2 la pk...(berangan xkena duit...sebab 2 macam2 boleh fikir) imiginasi tinggi.....ni adalah satu2 nya abang aku...so ni la kakak ipar yang aku ada....nice dapat kakak ipaq....hahhaha....

semoga berbahagia yea abg n akak....


SUka? > klick button "LIKE"...

beautiful blogger award....


rezeki murah kalau bgun pagi2....kan dah dapat award...for 1st entry pg ni...


1. Thank and link the person that give you the award.
2. Pass this award onto 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic.
3. Contact said blog and tell them know they've won the award.
4. State 7 thing about your self.

1-----thankz sgt2 kt
MIEZA

2 &3 -----then..award ni utk...amik eh...
=)hihi..

ayu
mieza
khadijah zek
unniesya
mario
mimin

4-----7seven thing bout me...
  • ada cita2 nk rumah besar.....cantik..dan sewaktu dgn nya..
  • study mechanical engineering at UTHM...tengah final n sakit pale....
  • agak chubby tp cute (perasan)...hihihihi
  • syg moto ego "sekut merry"
  • suka makan makanan yg sedap2...
  • cepat touching...luaran nampak kental...hihihi =)
  • luv my family very much,....much n much!





p/s: nama2 yg tersenarai untuk dapat award sila amik cepat
SUka? > klick button "LIKE"...

Friday, April 23, 2010

INFO SIHAT....

senaman ni bukan untuk kuruskan badan jer.....senaman ni sangat penting untuk tubuh badan kita...sekali pon kurus...anda tetap kena bersenam..supaya jantung anda berfungsi dengan baik.....sila baca selanjutnya:

KELEBIHAN SENAMAN

  • Ia memperkuat dan meningkatkan keupayaan otot-otot jantung serta mengurangkan bebanan pada jantung anda.

  • Ia menambah penerokaan pembuluh-pembuluh darah dan seterusnya meningkatkan kemasukan oksigen ke dalam otot-otot jantung.

  • Ia meningkatkan paras kolesterol pelindung yang dikenali sebagai ‘high density lipo’ proteins (HDL).

  • Ia membantu mengawal berat badan dengan membakar kalori yang ada.

  • Ia menugurangkan tekanan darah bagi mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi.

  • Ia mengurangkan ketegangan yang disebabkan oleh tekanan perasaan.

  • Ia membantu anda tidur dengan nyenyak.

Bagaimana Hendak Bersenam

  • Jadikan senaman sebagai amalan hidup anda. ( kena senaman ni....jom senaman kawan2)

  • Senaman perlu dibuat mengikut kehendak dan kesenangan anda. ( ikut kehendak....ada kehendak tapi....ada ja halangan...)

  • Bila melakukan senaman, jarakkan sekurang-kurangnya tiga kali seminggu, untuk sekurang-kurangnya 20 minit setiap kali.

  • Senaman yang tidak berkala tidak memberi apa-apa manfaat.

  • Panaskan badan dengan melakukan regangan sekurang-kurangnya 5 minit sebelum sessi senaman dan sejukkan badan melalui regangan selepas aktiviti senaman.

  • Senaman hendaklah bersungguh-sungguh tetapi tidaklah memudaratkan.

  • Kemantapan senaman seharusnya boleh menggerakkan denyutan nadi anda lebih kurang 120-150 denyutan seminit.

  • Mulakan program senaman anda perlahan-lahan dan kemudian tingkatkannya dari masa ke masa.

hhmmmm... tengah fikir camna nak senaman....asik bz jer...( bz la sangatkan..) kita kena senaman kawan2..penting senaman 2....hidup mesti la sihat...kita kena bina hidup yang sihat dari semua aspek....khususnya sihat tubuh badan.....

semua orang cakap xsempat...xde masa la...cam aku gak...hummmm....ada 1 tips nak senaman....tp 1 pekara ja perlu di singkirkan...iaitu sifat PEMALAS.....hihihihi....aku pon nak praktik cara ni....ada vdeo yg di ambil dari crita another cinderella....cara2 paling berkesan untuk curi masa bersenam...hihihihi...




SUka? > klick button "LIKE"...

Segmen JELAJAH BLOG UNIK



JELAJAH BLOG UNIK oleh BEN ASHAARI

  • KENAPA anda rasakan blog anda unik
sebab saya seorg yg unik...hahahh dan bertambah unik dgn adanya siri jelajah BEN ASHAARI.....
  • KENAPA anda buat blog tersebut
kerana saya perlu ada blog....saya mahu cara saya, idea saya,...dan semuanya hak saya...
  • SILA beritahu dari mana anda dapat maklumat mengenai SEGMEN JELAJAH BLOG UNIK ini..
apa la BEN ASHAARI ni...sayakan follower...so senang la dapat information ni.....

semua syarat dah saya tunaikan..... SUka? > klick button "LIKE"...

7eveN things....

petang yang damai ni aku lepak bilik jer....mentang2 paper exam gap jauh...hhuhuhuh guna kesempatan nk post new entry...

jom karoke!!! xde sapa nk ikut plak....maybe dah malas dengar suara merdu aku bagai suara harimau mengaum hahhahah.....memang suara xsedap pon...kalu sedap dah lama aku jadi penyanyi tersohor....apa2 jom enjoy nyanyi kat bilik je....lalalala.....

okeys...bebalik pada tajuk entry....7things...actually tajuk lagu nih....tp aku tgah fikir 7 pekara lain...harap anda yang "blogwalking" boleh bg jawapan...

1. apa yang anda suka buat kalau boring?

2. bagaimana menghadapi stress final exam?

3. apa yang patut buat kalau anda di tipu?

4. apa yg anda buat kalau kecewa?

5. geram x kalau tips final xmengena?

6. bagaimana nak rasa happy selalu?

7. kenapa perlu ada FINAL EXAM?

sambil2 fikir jawapan jom kita layan lagu....lalalalal....



lagu omputeh heheehhe....




SUka? > klick button "LIKE"...

ROKOK & BABI

SALAM 1 MALAYSIA....

Hari ini aku agak terkezut….bila baca 1 artikel kosmo 1 april…biar pon ada yang dah tau…tp aku rasa aku patut berkongsi di sini bg siapa yang belum tahu……..Wahai2 perokok2 tegar khususnya yang beragama ISLAM, sedarlah bahawasanya MEROKOK itu bahaya!!!.....

MATIKAN ROKOK ANDA
SEBELUM ANDA MEMATIKAN
DIRI ANDA DAN ORG LAIN

KUALA LUMPUR – Seorang pakar akademik dari Australia semalam mendedahkan satu hasil kajian di Belanda baru-baru ini yang mendakwa menemui sel darah merah babi sebagai kandungan penyekat bahan kimia dalam puntung rokok.


Profesor Simon Chapman dari Universiti Sydney dilaporkan berkata, kajian itu mendapati babi digunakan dalam 185 jenis industri termasuk penemuan sel darah merah haiwan itu dalam penapis (filter) rokok.

Kenyataan beliau yang disiarkan oleh akhbar Daily Telegraph kelmarin menjelaskan, hasil kajian tersebut pastinya mengejutkan perokok yang beragama Islam serta Yahudi yang diharamkan memakan babi.

Menurutnya, setakat ini satu jenama rokok yang dijual di Greece telah didapati mengandungi darah babi.



SUka? > klick button "LIKE"...

AKU masih boleh berlari, MELOMPAT, tertawa

life must go on....
aku mampu berdiri....aku yakin aku mampu untuk terus berlari dan aku yakin aku juga bisa MELOMPAT lebih tinggi......
mentari masih bersinar...bumi masih mengelilingi matahari berlandaskan orbitnya...apa yang harus di bimbangkan...??
hanya kuasa ILAHI dapat menentukan segalanya....

Hilangkan Segalanya

Semudah cukup hatiku dilukai
sekian lama rasa tak dihargai
sampai bila harus aku menanti
saat indah setelah dikau pergi
inginku hapus semua
rasa mencengkam ini
hanya padamu ku meminta
aku pasrah

hilangkan rasa gundahku
hilangkan rasa dukaku
hilangkanlah segalanya
ku tak ingin sakit lagi

hilangkan kekosonganku
hilangkan keasinganku
hilangkanlah segalanya
ku tak ingin lara lagi

hilangkan rasa gundahku
hilangkan rasa dukaku
hilangkanlah segalanya
ku tak ingin sakit lagi

hilangkan kekosonganku
hilangkan keasinganku

hilangkanlah segalanya
ku tak ingin lara lagi


hilangkanlah segalanya

ku menanti saat sinar mentari
ku menanti cahaya dalam hati
inginku gapai bintang yang gemerlapan
agar terang jiwa yang kegelapan
inginku hapus semua
rasa mencengkam ini
hanya padaMU ku meminta
aku pasrah


farahwahida
SUka? > klick button "LIKE"...

KAREKTOR DI SEBALIK WARNA...


Ahli fisiologi dan psikologi menjelaskan ada empat warna utama : merah, hijau, kuning dan biru.

Biarpun tidak dapat dinyatakan daripada sudut saintifik, umum menerima warna mempunyai karektor atau sifat yang berbeza dan mempunyai pengaruh dalam setiap aspek kehidupan manusia, termasuk personaliti.

Merah – Melambangkan keadaan psikologi yang mengurangkan tenaga, mempercepatkan denyutan nadi, menaikkan tekanan darah dan mempercepat pernafasan. Warna ini mempunyai pengaruh produktiviti, perjuangan, persaingan dan berahi.

Merah terang – Mewakili kekuatan, kemahuan atau cita-cita. Warna ini turut melambangkan agresif, aktif, kemahuan keras, penuh ghairah dan dominasi. (suka gak warna ni.....warna skut merry i)

Merah jambu – Romantis, feminin, pengemas dan penuh jenaka. ( ramai aspecially girl suke warna ni...so itu la sifatnye...)

Biru - Ketenangan yang sempurna. Mempunyai kesan menenangkan pada tekanan darah, denyut nadi dan pernafasan sekali gus membantu meningkatkan kesihatan diri.

Biru tua – Melambangkan perasaan yang mendalam. Bersifat perasa, bersikap tenang, bijaksana, tidak mudah tersinggung dan mempunyai ramai kenalan. ( lelaki ramai suka warna ni kn...)

Biru muda – Warna ini melambangkan keteguhan dan bertahan. Bagaimanapun, penggemarnya sedikit keras kepala, sering bangga diri dan berpendirian tetap.

Kuning – Mewakili sifat kegembiraan, cukup santai, mempunyai cita-cita setinggi langit. (best gak suka warni kn...mmg melangit la...)

Kuning terang – Melambangkan sifat spontan dan toleransi. Begitu menonjol tetapi berubah-ubah sikap, suka berharap dan dermawan.

Hijau – Melambangkan adanya suatu keinginan, ketabahan dan keras hati. Mempunyai peribadi yang keras dan berkuasa. Warna ini mampu meningkatkan rasa bangga. Penggemar warna ini sering menjadi pilihan untuk mendapatkan nasihat.

Kelabu – Samar-samar karektornya. Kecenderungan lebih neutral.

Hitam – Melambangkan kehidupan yang terhenti dan memberi kesan kehampaan, kematian, kegelapan, kebinasaan dan kerosakan.

Coklat – Suka merebut, tidak bertolak ansur, pesimis terhadap kesejahteraan dan kebahagiaan masa depan.

Ungu – Warna ini adalah campuran warna merah dan biru. Sifatnya sedikit kurang teliti tetapi selalu penuh harapan.

SUka? > klick button "LIKE"...

Friendship forever

Daisypath Friendship tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FIND WHAT EVER U WANT HERE!!