4EVA N EVA AFTER

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sinaran yg di pelihara Allah

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Friday, December 28, 2012

Anak Ibu Comel |Dea Aleesya|

Salam 1 Malaysia... I'am4u......tajuk entry bunyi macam poyo gila ja kan....anak orang lain lagi comel....ada aku kisah? memang semua ibu/mommy/emak/mama/umi dan sewaktu dengannya akan kata anak mereka adalah yang paling comel.....

walaupun tengah puji anak orang lain comel dalam pada masa yang sama dalam hati elehh anak aku lagi comel ... hahahaha macam tu tak? puji tetap puji sebab anak yang di anugerah Allah kedunia ni suci sebab tu semua baby adalah comel..... dan semestinya anak aku tergolong dalam baby comellll..... 

Ibu mana tak ngaku anak dia comel??? cer angkat tangan... haaaa mana adakan, serius aku bersyukur sangat setiap kali terpandang wajah anak aku rasa COMEL sangat... biar la orang nak cakap Hidung anak aku kembang,mata tak bulat,kulit tak puteh melepak bagai....Dea Aleesya la yang paling comel di hati Ibu...

eh! bukan emotional k....just nak tegaskan di sini...masing-masing punya anak..mesti la puji anak sendiri, heheheh...entah la macamana nak cakap memang comel semua baby di dunia ni.... 

semoga anak ibu Dea Aleesya akan menjadi seorang yang baik budi pekerti sebagaimana cantik diluar cantik juga akhlak dalaman... "Ya Allah...hanya padaMu aku memohon semoga anak ku mnjadi anak yang solehah,menurut segala perintahMu dan Engkau pelihara dia dari segala kejahatan maksiat... Kau lapangkan dadanya,kau bersihkan mindanya supaya mudah menimbah ilmu ke jalanMu". 

semoga Dea Aleesya menjadi anak yang bijak... Inshaa Allah....

Dea sekarang dah 3bulan... alhamdulillah sihat... nextweek 31 dec 2012 penutup tahun ni Dea ada appointment dengan KKIA air puteh balik pulau, untuk apa lagi kalau bukan check up and injection for 3 month la..hope semua ok la....tak sabar nak timbang berat Dea...lenguh tangan ibu dukung Dea tau...


koleksi picture comel anak Ibu and abah.. macam-macam ragam
kami sayang Dea....
 
take note: dea awak masa 3 bulan rambut utmbuh ciputt je..hehehe

bagi pakai seksi skit...hehehe pink with head band..confirm orang tak tanya dah boboy ka gugirl...kalau ada orang tanya maybe orang tu buta warna taknampak...

dah pandai nak main dah...

rinag ria...pengubat duka lara hati ibu dan abah...pengerat kasih sayang sekeluarga




SUka? > klick button "LIKE"...

Thursday, December 27, 2012

kasih Abah |Dea Aleesya|

blog bersawang lg....banyak cerita kawan2 da tertinggal...ada anak sorang jer pun dah tak sempat na bersosi*l....

belek-belek picture dalam gallery handphone tetiba nampak gambar dua orang insan kesayangan aku ni.....abah and Dea....chomelllll sangat...sweet moment nak kongsi dalam bog la....boleh dea baca nanti.... ibu asyik cerita pasal ibu n dea je kan....sekali sekala apa salahnya cerita pasa abah kn??? 

Dea...masa umur 0-3month selalu sangat muntah....muntah banyak pula tu...kadang sampai kuar ikut hidung...sian ibu tengok tau...tapi dah Dea kalau minum susu nak sampai Full..abis tu muntah balik semua...

time dah ready nak tidur,dah siap tutup lampu dah... tetiba Dea muntah.... ibu dah tak larat nak bangun tukar baju Dea...so abah dengan rela hati take over bukan selalu pon...bertuahnya Dea dapat abah mithali hehehe..... dalam cahaya samar2 abah lapkan muntah Dea,tukar baju Dea.....terkial-kial cari butang baju....

sempat ibu snap picture moment ni...pastu gelak........ngeh3
.hihihihihi....
..
..
..
.
..
..
....
.
.
.
.
.
.
.
.


abah letak butang senget.......


nasib baik ibu snap pic...kalau tak anak ibu tidur la dengan butang senget sampai ke pagi..hehehe comel la abah pakai kn baju untuk Dea....dalam gelap pun still nak sembang...peramah kot anak ibu ni... di sebabkan butang senget abah kena buat keja dua kali...buka and butangkan lagi sekali...


terima kasih abah...mungkin itu la yang Dea cakap kot...

sayang sangat abah dan Dea aleesya....semoga kasih antara kita terus erat dan bersatu..amin....





SUka? > klick button "LIKE"...

Friday, December 7, 2012

Fully Breast Feed (BF) |Dea Aleesya|


Nawaitu yang suci lagi murni.......ingin membesarkan Dea Aleesya dengan rezeki kurniaan Allah...susu yang mengalir dari tubuh badan aku sendiri....Alhamdulillah selama dua bulan lebih aku masih fully bf.... dengan harapan Allah terus murahkan rezeki untuk Dea.. kebaikan susu ibu (SI) memang tiada tandingan... google la banyak blog yang cerita kebaikn SI malas dah aku nak story.. 


lahirnya Dea Aleesya ke bumi ni....makanan pertama tentu la susu aku (Kolostrum)... syukur Alhamdulillah, walaupun Dea anak first aku....tapi aku dah ada susu sejak preggy 7bulan...

Kolostrum merupakan sejenis susu ibu yang dihasilkan pada akhir tempoh mengandung hingga beberapa jam selepas bersalin. Ia sangat bermanfaat bagi bayi, kerana:
  1. mengandung banyak karbohidrat, protein, dan antibodi
  2. mudah dicerna
  3. memiliki efek laksatif
  4. memiliki kandungan imun yang tinggi
  5. melindungi saluran pencernaan bayi
  6. mengandung sel darah putih
memang terbukti Dea kadar jaundis yang sangat rendah...hanya dua hari pergi check up memang demam kuning turun.... dan terus aku bersemangat ingin teruskan niat aku ni... dengan sokongan padu dari hubby...

bangga dapat direct feed

Ini hasil pertama pump after beli pump...tak pandai guna lg kot...lagi pun direct feed time tu...


susu tadi terus bg Dea minum....pandai Dea minum

hasil pump Alhamdulillah..

update entry pun nak cepat2 jer...Dea tidur sat sangat tak dan nak tulis panjang2...oke salam...








SUka? > klick button "LIKE"...

Tuesday, December 4, 2012

Cucuk 2 bulan |Dea Aleesya|

Assalamualaikum.... tiktoktiktok dah dua bulan Dea Aleesya sayang Ibu and abah, sekejap je rasa....tak sabar nak tunggu aleesya besar sikit nak bawa aleesya pergi play ground... :) berbalik pada tajuk entry. temujanji dengan KD permatang bendahari (27/11/12) iaitu semalam...tapi memandangkan after abis pantang aku terus menetap di rumah PIL dekat balik pulau so transfer la cucuk aleesya di KKIA pondok upeh..... (hati ibu risau....takut after cucuk ni aleesya demam) tawakal..anak ibu kuat!!!

pagi-pagi dah bagi dea aleesya mandi comel2....anak ibu mesti comel..even baru bangun tido..tak la awal sangat around pkul 8am...8.30am bertolak....5min sampi KKIA...yang bestnya KKIA sini tak ramai orang...sebab tu boleh buat terhegeh hegeh siap....abah cam biasa tk mandi.... heheheh

budak kecik ni rilek je...sebab dia tak tau yang dia nak kena cucuk...hati ibu ni alahaiiiii risauuuuu.....doa banyak tak nak demam kesian dea tau...

Dea Aleesya masih mood nak tido.....

pipi Dea yang tembam!!! jgn compare dgn pipi ibu ok

Alhamdulillah around 9.15am dah settle semua... timbang ukur tinggi and cucuk, sekejap ja urusan dekat sini.... as usual anak ibu Dea ni mmg kuat....senang nak handle, sekejap ja nangis time cucuk...uwekkkkkkkk!!! pastu diam trus....hahahhaha...anak ibu kuat...

weight : 5kg
height : 57cm
on the way balik..muka agak terkejut tapi still maintain tak merengek pon...

see paha kiri yg di cucuk....masa 1bulan kaki kanan... terima saja wahai anak

dengan ilmu pengetahuan keibuan yang cetek ni...aku siap siap nak kasi makan ubat demam,,,sebab memang risau sangat if Dea demam...kononnya nak prevent Dea dari terjebak dengan demam...

ubat demam
Dea Aleesya sejak 2 bulan ni hanya minum susu ibu sahaja....(air zam-zam + kurma masa baru lahir) sebarang minuman lain tak pernah ok....event MIL aku suruh minum air masak aku iya kan saja....nk bagi minum tak sampi hati...usus anak ibu masih belum boleh terima semua itu.. eh! anak orang lain boleh.... T_T biar la anak aku ibu, hanya susu ibu yang terbaikkkkk untuk kamu...

siap untuk suapkan ubat... 3.1ml, baru aku masukkan picagari dekat bibir...terus buat muka cranky... *____@ bluuuuwekkkkkkkk...amik kau,muntah terus...tapi aku yang degil and tak berapa nak cekap ni tetus gigih bagi ubat tu.....konon sayang anak, bluwekkkkkkkk lagi..pastu dah kesian tengok Dea masih tak boleh terima ubat tu....



buka baju yang lencun and muka masam...aku try agah sikit...pastu senyummmmmm paling comel Dea bagi....sempat snap pic that moment...


 
comel anak ibu senyum.....
aku buntu....and apa lagi guna media massa la...update status dekat FB, dgn letak pic Dea untuk tarik perhatian kawan-kawan...tanya soklan "cucuk 2 bulan demam tak?".....ramai yg bg feedback tak demam and ada yang bagitahu if anak tak demam tak payah bagi makan ubat...biar antibody anak kuat....if anak demam sikit2 pon jangan bagi ubat, baru anak jadi kuat..... okey baru faham... take note wahai ibu-ibu.... aku jer yang cetek ilmu...hihihi....


entry ni dah siap dalam draft sejak balik dari klinik lagi...tapi tak sempat nk touch up....so malam ni baru boleh siap kan....Alhamdulillah....DEa aleesya tak demam pon....

see u alls next entry....Dea nak tidur...
SUka? > klick button "LIKE"...

Wednesday, November 28, 2012

Cukur Rambut hari ke-7 |Dea Aleesya - botak|

Majlis cukur jambul....heheheh Non hado nya majlis-majlis..cukur jer....kasi botak itu kepala la..... cukup je 7 hari terus botak kan kepala kamu Dea Aleesya....terus nampak muka lain.....nampak matured sikit hahahaha.......nak update yang penting-penting jer....cuz dah lama tak update kn....banyak sangat nak sampai terlupa dah....(untuk kenangan anak ibu...).. tengok gambar sangat diffent before and after dah botak....

Lebat rambut Dea....sayang nak cukur

Dah separuh jalan mau botak

tidur.........lepas dah settle botak....

SUka? > klick button "LIKE"...

Monday, November 26, 2012

5 Hari 4 malam - at HSJ, Pulau Pinang

Seumur hidup...baru first time kena warded...itu pun sebab nak deliver baby.. lama betul menginap di Hospital..huhuhu terpaksa kak jah oiii...kena la juga..kalau takdak sebab musabab tak dak maknanya nak duduk lama-lama dekat hospital..kalau hotel 5star takpe la juga kan..heheheh..... alkesahnya, sebab aku ni tak sihat.... tapi Alhamdulillah anak ibu sihat...syukur sangat.....

oke :) entry lepas DISINI dah kira 2hari 1malam di hospital...nak continue cerita hari seterusnya...

After delivered settle process menjahit di V dan semuanya pukul 6.30pm baru boleh masuk warded...menangis aku tengok mak aku ada kat depan pintu LR.....tapi control je (malu)..huhuhu tapi mana abah dea aleesya?? dah settle masuk ward 10, baru tanya mak mana hubby yg di kasihi...rupanya en hubby balik rumah mandi....seharian dia tunggu dari subuh tadi.. dekat HSJ hubby tak boleh masuk LR...sengaja aku pun memang tak nak hubby masuk...cukup la sekadar dia berdoa dan memaafkan aku....sebab aku ni manja,kalau ada dia takut aku ni asyik merengek ja....abang akitttttt..sayang tolongggg..... hihihi.....tapi maybe adik aleesya nnt nak bersalin dekat GH plak la....tak serik pun nk baranak lg..ada cita2 dah...hihihi.....

27/9/12 - Malam ke-2

Habis waktu melawat family pun balik la....hospital gomen mana boleh nak ada orang tunggu jaga kan....redho jer la, akibat keletihan kehabisan tenaga tak tido seharian over then 24hours aku pun tertidur.....tapi takla nyenyak sangat sebab tak selesa dengan keadaan badan dan miss V....

9.00pm: nurse datang tukar pad,pukul.

10.00pm: nurse suruh pergi toilet kencing buang air...nurse cakap kalau tak buang air kecil esok tak boleh keluar hospital...arghhhh stress aku dengar....aku masih lemah...tak larat sangat...try juga bangun,rasa macam nak pitam cakap dekat nurse tak boleh bangun lagi...dia cakap takpa u rehat dulu lepas tu kalau rasa dah sihat pergi toilet ok...

Dea hari pertama : Dea tak selesa agaknya.....39week dalam perut ibu kn...
28/9/12 - Hari/malam ke-3

1.00am: oke :) rasa macam kuat untuk bangun....better bangun pergi toilet...sesampai dekat toilet settle segala urusan time nak bangun tu terus rasa blackout!!!!! damn.. somebody please help me!! gelap duniaku...panggil nurse,mujur nurse ada area tu....cakap i pitam,then dorang pun dengan pantas ambil wheel chair..tolak ke katil...Dea nurse ambil jaga aku pun terlena..sedar-sedar ada doktor datang ambil darah check temperature semua2 la...pastu aku sambung tido...

(tanya nurse pkul brapa) 3.00am: tetiba rasa kelang kabut....nurse siap2 barang aku and tolak ke LR...masuk LR untuk kali kedua,masuk dalam tu untuk doktor monitor keadaan aku...kena buat CTG sebab aku demam..and tak tahu la apa kes lagi..aku pon tak terdaya nak tanya banyak2...yang aku sedar kena drip water 2beg...

7.00am: bangun tido semua dah ok...dah tak demam Alhamdulillah....tolak keluar masuk ward 10 balik...

tapi still tak boleh keluar lagi.....sebab doktor masih siasat sebab apa aku pitam....

Dea hari kedua:anak ibu baik sihat Alhamdulillah..tak meragam pun...faham ibu sakit kn....

29/9/12 - Hari/malam ke-4

7.00am: pagi-pagi doktor datang check up.... pulse rate aku laju 101/min.....normal 80/min kot....sekali lagi kena buat CTG....nak cnfirm pulse aku kenapa begitu kencang...doktor tanya aku kot2 berdebar sebab dapat anak...hehehe tak rasa apa pun....then doktor ambil darah nak buat uji kaji lagi...... so harini still tak boleh balik :(...rupa2nya HB aku sangat low... hanya 7.8 jer.... before admit 26/9/12 HB 16, after deliver 27/9/12 HB 9.8.... doktor cakap nak kena tambah darah..tettttttt terkedu seketika...aww!! terbayang darah sapa la nak kena tambah kat dalam badan aku...tawakal je la....

5.30pm:nurse datang dgn membawa satu pine darah A positive....redha je darah orang lain masuk dalam badan....waaaaaaa T______T semua berjalan lancar dengan izin Allah takde alah/sakit kepala atau simptom2 yang darah tu tak sesuai dengan aku....

Dea hari ketiga: makin membesar anak ibu...Bf satu - dua jam tau....

30/9/12 - Hari ke-5

seperti biasa doktor datang check awal2 pagi..ambil darah lagi....akhirnya tengah hari doktor cakap dah boleh discharge.....yeahhhh!!! alhmdulillah.....petang baru settle and balikkkkk.....

Dea hari keempat:yeahh...siap sedia nak balik

Alhamdulillah......dea Aleesya no jaundis....minum susu ibu ja....so susu ibu adalah yang terbaik untuk bayi anda...
SUka? > klick button "LIKE"...

kronologi delivered my lil princess | Dea Aleesya |

Assalamualaikum.... (untuk tatapan anak ibu DEA ALEESYA bila dah pandai baca nanti...) jangan nangis pulak time baca ni ye anak ibu...hek3 touching pula hehehe...mak dulu pun lahirkan aku camna ek?? baru tahu camne rasa sakit bersalin....insaf weeehhh T______T minta maaf mak...

26/9/12: hari pertama warded
6.30am : after solat subuh rasa lain macam,terus pergi toilet check,nervous banyak lendir darah ckit jer...masej beritahu husband ada turun tanda sikit.... dia dah pergi keja...tak rasa sakit pun...tapi hati ni berdebar la tak tahu nak rasa sakit macam mana lagi...so start kemas bilik,sapu sampah tukar cadar check barang baby etc.....

Makan nasi before pergi hospital...huhuhu dapat makan udang sebelum berpantang....mak sempat lagi masak pagi-pagi..terima kasih mak....love u

10.00am :hubby sampai rumah..rileks dulu sebab tak rasa sakit,before tu makan banyak2,minum air "sanggul fatimah / genggam fatimah / akar fatimah' entah mana satu betul ntah nama akar tu...,mak ada buat air selusuh minum juga (doktor tak bagi minum..tp minum juga tawakal pada Maha Esa) ,minum telur kuning dengan teh panas,berdoa tak putus2 padahal tak rasa sakit lagi...sebab nervous anak first bertolak pergi hospital sebarang jaya..sampai register dkt LR,doc check bukaan tak sampai 1cm pun...lambat lagi la nampaknye.... tapi dah kena admit sebab due dah dekat..on that day already 39week 3day.....masa check bukaan tu dah standby baca pengalaman blogger lain ramai kata sakit...hoomiagooood first doc check tak sakit pun...cool jer cakap besar kau jah.....after tu ada doctor perempuan muda nak check juga...so depa buat aku ni bahan eksperimen...cissss!!!! SAkitttttt la pulak minah sorang ni checkkk....

2.00pm: Suruh husband balik jer..sebab blom ada rasa contraction,buat CTG jantung ok,ada minor contraction jer...so rileks je dekat hosp..sembang-sembang dengan kenalan baru..mcm2 kes ada.. bosan dan rimas juga,duk tengok orang lain dah sakit masuk hospital aku rileks jer....

10.30pm: Siap sedia nak tido awal sebab takut sakit nanti tak ada Energy...baru ja tido mengiring kiri rasa panas kuar kot miss V...alamak!!!! Glupppp..  Terus fikir apa tu...turun katil berdiri je meleleh air berlendir putih..terus cakap dengan nurse air tuban pecah..nurse cakap ok..pakai pad n tunjuk pad if nak tukar... masej mak and hubby........ mula risau tak sempat pun nak tido....

11.00pm : start rasa contraction...ooo begitu rupanya rasanya...baru tahu sakittttttttttt...every 5min rasa tu berulang...tak duduk diam dah...berjalan kehulu kehilir....arggghhhhh peluh seram sejuk rasa...bertahan lagi..masih awal...



27/9/12 : hari kedua warded

3.00am :Dah tak tahan ulang alik dari depan sampai hujung ward...hati ni rasa yakin macam dah buka banyak..request dekat nurse nak check bukaan...dah 4jam tahan sakit berjalan boleh sampi penang agaknye bila check tak sampai 2cm lagi...kecewa T_____T....balik ke katil macam lipas kudung,round satu ward..banyak jalan2 sebab nak bagi bukaan cepat... cuba bertahannn zikir ingat Allah...Allah hanya menguji bagi hambanya yg mampu..so aku kuat dan tabahkan hati....aku mampu untuk tanggung semua ni....maybe orang lain yang lagi kuat/tabah lagi banyak dugaan Allah berikan...

6.00am :Dengar Azan subuh...Ya Allah sampi subuh dah syukur dapat bertahan lagi...apa pun jadi aku mesti solat dulu....sakit tu memang sakit....After solat subuh request lagi skali nak buat VE...Alhmdulillah dah 4-5cm...terus siap-siap ambil barang nak masuk LR...masej hubby....nurse sorong aku masuk..... rasa tenang sikit...
*selalunya dari pengalaman orang cakap anak sulung paling tidak sakit almost 12 hours...estimate nak deliver before 11am*

11.00am : Setelah hampir 12jam....baru buka 6-7cm...kecewa :( anak ibu tak keluar cepat ke??? semua dah tertulis olehNya bila waktu terbaikkan...so kumpul lagi kekatan..setiap kali sakit tarik nafas dalam-dalam bersama gas Oksigen dan motivate diri sendiri "bertahan sakit ni sat ja...." pas tu redha seketika...5min skali macam tu la aku.....sakit dah 12jam.....sabar lagi..trus tahan sakit...berpeluh mcm mandi air panas, nasib baik bawa towel kecik masuk dalam..boleh lap peluh...dahaganya time tu...tapi tak boleh minum air....kenapa ek?

12.00pm:Sakit teramat sangat....datang nurse buat VE...Alhmdulillah dah 9cm...rasa tak sabar nak meneran...bertahan lagi..doctor tak bagi meneran...belum sampai waktunya...maybe kepala anak aku besar kot...entah la nak tunggu 10cm....

1.00pm:Sejam sudah berlalu...Doktor sekali lagi buat VE....masih 9cm ingat dah buka abis.......adehhhhh asyik ada yang nak seluk..sakit woooo doktor yang tak pndai seluk mmg sakit la..ada pula nurse pelatih yang nak buat eksperimen, V aku jadi spesimen...nak tendang je muka dorang..tapi di sebabkan tengah sakit hati jadi mulia..berserah je apa pun takpe..rela..dengan harapan bukaan akan lagi cepat...

2.30pm : still 9cm..ya Allah kenapa jalan taknak buka..tapi dah tak tahan nak meneran....so berkata la aku "dah tak tahan................" muka macam apa da time tu...baru la ramai stuff nurse doktor datang serbu...ok depa kata try push...mula-mula dapat pujian "ok pandai...pandai.... awk push lg...lg push..." macam acara sukaneka meriah bertepuk tangan support......malangnya tak kuar juga..nafas pendek dan aku dah tak ada energy...push sekerat jalan jer..dah nampak kepala baby nafas pula tak panjang....dah berpuluh kali aku teran...tapi hasilnya sama....lastly nurse pun menyampah dengan aku..depa dah start marah..."teran nafas pendek..tak sayang anak ke?? blablabla.......huhu...dah xde tenaga da...

3.00pm++: datang sorang doktor tu...then dia cakap "ok push"..aku pun apa lg..tarik nafassss then pushhhh... tengah2 push tu dia koyakkn miss V....T____T!!!! Terpaksa kepala baby takmau kuar..ada stuffnurse naik atas katil dan tolong tolak baby kuar.. 

3.10pm: Alhmdulillah lahir la "Dea Aleesya” 3.39kg,48cm...
pandangan atas: Dea Aleesya Binti Noor Akhmal
pandangan sisi: weight 3.39kg


pandangan hadapan: height 48cm..bulattttt anak ibu..hehe


abah mengazankan Dea....tapi ni bukan gmbar time azan...

ibu bangga...ibu dapat breastfeeding Dea,rezeki mencurah-curah...

Alhamdulillah almost 14hour menahan sakit.....lahirnya Dea Aleesya hilang semua rasa itu....semoga Aleesya jadi anak yang baik dan solehah..taat pada perintahNYA....bertapa mulianya pengorbanan seorang ibu....untuk melahirkan seorang cahaya mata kedunia ini....hargailah IBU dan ABAH anda...tanpa mereka siapalah kita didunia ini....ucapan terima kasih buat mak dan ayah yang selama ini telah bertukus lumus membesarkan aku....sejak ada anak baru tau rasa macamanakan... hamekkkaww!! jangan melawan cakap mak lagi ok... ucapan terima kasih...syukur Ya Allah..terasa diri ini begitu kerdil ketika menahan azab nak jadi seorang IBU.....

belum habis cerita beranak....aku kena tahan ward lagi after tu.... 5 hari tau...sedih!!!! T_________T to be continue di lain la jawabnye...


anak dah 2bulan hari ini baru boleh tulis entry...nasib baik kronologi ni dah siap2 draft after delivered...masih segar di ingatan....tulis pun time Dea tidur...
SUka? > klick button "LIKE"...

Tuesday, November 20, 2012

UPDATE BLOG... *_____________^

Assalamualaikum.....

adoiii....permulaan entry yang tak berapa nak sedap baca kna?? kn?? kan?? hummmm...idea mencurah2....banyak benda nak story....tp...tapikan.... status dah bertukar sekarang!!! single - married and now im a MOTHER!!!! Not stepmother ok.... i already delivered my lil princess....... ok to be continue..........

SUka? > klick button "LIKE"...

Saturday, September 15, 2012

My pregnancy 38 weeks already..


Are you ready????????
yeahh I'm READY dengan izin Allah yg menguasai segala apa yang ada di langit dan di bumi, semoga Aku di beri kekuatan dalam perjuangan ini.....



Ya Allah permudahkan segalanya.... taktau nak tulis entry macamana...sebenarnya macam-macam nk story tapi dah dekat sampai waktu ni rasa something ja.... kalau di izinkan Allah nak je deliver baby esok.. bukan aku dah tak sanggup pikul baby yang aku kandung..cuma rasa tak sabar sangat....Allah dah tetapkan date  yang sesuai dengan keadaan anak aku ni... hopefully semua berjalan lancar...

masa duk mengarang entry ni perut sekali sekala ada rasa mengeras.... adakah itu tanda-tanda awal nak beranak??? huhuhu macam ni mommy to be belum ada experience... so hanya mampu berdoa jer...sakit sikit-sikit ni biasa la kan.... belum ada turun darah or air ketuban pecah....maka belum betul betul sampai masanya.....




Doakan saya dan anak sihat dan cepat deliver baby ni....lain kali pula nak tulis entry 
SUka? > klick button "LIKE"...

Saturday, July 14, 2012

Confinement Set - Amway's Tropical Herbs Post Natal Care


Salam 1 Malaysia

Hyee... mommies lain sibuk-sibuk buat persiapan beli baju/barang kelengkapan baby, aku pula sejak dari awal asyik survey confinement set.... survey punya survey tetiba masa bulan 5 hari tu Amway ada buat promosi beli set confinement (RM275) dapat beli pisau seramik and papan hiris antibakteria dgn harga hanya RM35 (worth RM169.00). Di sebabkan aku ni dealer Amway so memang aku beli la sebab dapat murah lagi dari harga asal... 

Dari apa yang aku survey.. set confinement lain pun okey...dari pengalaman yang depa pernah guna ada Pro and Contra la... aku first time membeli benda alah ni..so bedal je dulu.. di sebabkan harga Confinement Set - Amway's Tropical Herbs Post Natal Care lebih murah dan set pun lengkap terus tak fikir panjang order jer.... masa tu aku baru jer pregnant 5bulan, ngeeee =)


Confinement Set - Amway's Tropical Herbs Post Natal Care 
Gambar ehsan dari sini, aku punya dah siap-siap simpan dekat kampung sebab nant nak berpantang sana.. ngeeeee =)

Ni la promotion Amway : amagram bulan may 2012

Buy ANY 5 Nutrition & Wellness products* OR 1 TROPICAL HERBS POST NATAL CARE,
 OR 
be entitled to buy Ceramic Knives Set with Antibacterial Cutting Board (worth RM169.00) at:
MY (RM)35.00
BR (B$)15.00

* excluding ACTIVE 8™ Tangerine/Orange and Lemon/Lime, Acerola Cherry Drink Mix, Glucosamine HCl, Salmon Omega-3 60 & 120, Bio C Plus 100, Daily 60, Natural B Complex 100, Tropical Herbs Baby Oil, Wellness Packs and sales aids

Ceramic Knives Set

  • Sizes: 4" Paring Knife, 5" All Purpose Knife, 7" Chef Knife (laser-engraved with NUTRILITE logo)
  • Ceramic’s superior hardness results in superior blade sharpness and precision in cutting
  • Stain and rust resistant with nonstick surface that isn’t susceptible to acidic food and is easy to clean
  • Light weight – doesn’t tire out your arms when using
  • Durable – sharpness can lasts for years without needing sharpening
  • Chemically inert – won’t leave food with a metallic smell or taste
Antibacterial Cutting Board

  • 35cm(W), 24cm(H), Approx 0.8cm (thickness)
  • Cutting board material comes with antibacterial ingredient to avoid build-up of bacteria over time
  • Non-slip feature prevents board from slipping when in use
  • Can use on both sides
  • Comes with soft grip handle and juice collecting grooves
  • Embossed with NUTRILITE logo
okey la... semua barang-barang sampingan nak simpan bila dah duduk rumah sendiri... hehehe.... saiz pisau and chopping board kira sangat berbaloi... Actually kan aku ni excited nak beli confinement set atau cuma nak pisau ni..heheheh gilo makcik ni kan... asyik cerita benda lain lebih dari confiment set.

Tengok la saiz actual chopping board... gambar ehsan dari google sebab aku punya simpan dalam kotak lagi.

Berbalik pada tajuk utama, Confinement Set - Amway's Tropical Herbs Post Natal Care   okey dalam set ni ada 11 barang... banyak kan kira cukup lengkap la... 11 barang itu seperti berikut :

  1. Herbal Tea - to be taken 5th day after delivery
  2. After Birth 1 - To be consumed 10th days after delivery
  3. After Birth 2 - To be consumed 25th days after delivery
  4. Herbal Douche - Yang nih utk pembersih wanita. Boleh pakai terus selepas bersalin.
  5. Herbal Bath - Guna lps hari ke4. Didihkan daun herba tu kemudian dibuat mandi.
  6. Herbal Massage oil - untuk hangatkan badan sebelum mengurut
  7. Firming Herbal Blend - Campur serbuk nih dalam air, pastuh tepek kat perut utk kasik ramping. Diikuti ngn pemakaian bengkung.
  8. Warming Herbal Blend - Gune selepas mengurut dan berbengkung. Utk sapu seluruh badan, Macam lulur kot. Kecuali muka, perut n vagina tau.
  9. Calming Herbal Blend - Utk sapu kat dahi, Cam pilis la kot.
  10. Baby Oil - utk sapu kat perut baby
  11. Binder - Bengkung. Jenis bengkung moden.
Banyak sangat barang sure tak tau nak guna yang mana dulukan???? ooooo jangan risau set ni datang dengan buku panduan...hehehe sangat senang dalam buku tu siap ada jadual lagi... so follow je...


 okey setakat ni dulu entry kali ni...nak cerita produk ni hebat pun aku tak try lagi...huhuhu... 11 weeks lagi menanti ketibaan bayi yang sedang berenang dalam belly ni... tapi korang semua boleh rujuk blog ni sebab dia dah guna katanya hebat!!! excited aku nk guna hehehe....

note:
ada ke yang dah guna set ni? apa pendapat anda.... cer cite sini...


kalau nak juga set ni..boleh hubungi saya okey email ke fuziahidris@gmail.com

SUka? > klick button "LIKE"...

Thursday, July 12, 2012

Jantina Baby dalam kandungan.. BOY or GIRL ?



 Hyeee mummy to be semua.... situasi hampa sama tak cam aku??

gambar ni ehsan dari mr. google


Soalan demi soalan.... dah brapa bulan?? bila due?? boy ka girl?? ini la soalan paling femous sekarang... Jawapan: baru masuk 7bln (28weeks), due hujung bulan 9, jantina scan masa 21weeks doktor cakap tak pasti..so dia taknak bagitau sebab takut salah tershopping banyak plak... ada baiknya doc buat camtu kan... ye la, kalau tahu gigirl sure nak baju n barang pink je...kalau boboy nak biru jer..hehehe...so sampai la sekarang aku belum scan untuk tahu jantina... hubby aku nak suprise tunggu ja baby lahir...hehehehe best juga camtu...

yup... mengikut sumber kandungan aku sekarang macam gambar ni.

U alls semua pernah dengar orang tua-tua punya petua tak...depa tu kadang-kadang ada betulnya..."sekilas ikan di sungai sudah ku tahu jantan betina nya..." cheeewah!! camtu pula..actually orang tua-tua ni depa banya pengalaman... dah brapa kali pregnant and beranak...dulu 1 family sampai 12 orang anak pun ada kan.. kau hado?? hehehehe...zaman sekarang ni ada cuma kebarangkalian tu kecil la kan... family aku pon 8 orang adik beradik..heheh kira kategori ramai la juga kan....

okeh!! camni... Banyak blog-blog yang dah share benda ni...so aku pon nak try suai padan kan dengan aku...

1. Perut ibu
Sekiranya kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan - lelaki
Sekiranya bundar atau melebar ketepi - perempuan.
(aku memang nampak pun kedepan..tak lebar pun...kawan aku pun cakap if tengok dari belakang tak nampak cam preggy pun..)

2. Arah tidur ibu
Mengiring ke kanan - lelaki
Mengiring ke kiri - perempuan.
(aku memang banyak mengiring kekanan berbanding ke kiri...tapi entah lah kadang-kadang sakit belakang ubah-bah juga gaya tidur)

3. Arah berat perut
Sebelah kanan - lelaki
Sebelah kiri - perempuan.
(aku pun xpasti..rasa macam baby duk tengah-tengah hehehe)

4. Perangai ibu
Suka bersolek, bergaya - perempuan. 
Malas bersolek, bergaya - lelaki.
(aku  sekarangkan housewife.... duduk rumah je.. mana ada bersolek, tapi sejak azali lg memang malas nak bersolek =)

5. Garisan pada perut ibu
Garisan tegak dari bawah ke atas terang dan tak putus - lelaki.  
Garisan tegak dari bawah ke atas terang dan terputus - perempuan.
(lagi sekali lelaki....nampaknya tanda-tanda lelaki mendominasi ni...)

6. Wajah ibu
Berseri - lelaki. 
Tak berseri - perempuan.
(tanda-tanda ni tak pasti la....ada orang cakap muka aku ada nampak berseri...aku rasa tak berseri langsung sebabnya bibir kering, muka parut jerawat yang dulu-dulu taknak hilang...ermmm so yg ni aku letak perempuan)

7. Buku lali ibu
Licin putih berseri - lelaki
Kehijauan - perempuan.
(hahahha,,nak gelak dulu sebelum komen.... licin putih berseri tu takdak la..sebab aku ni jenis sawo matang...gelap ha....tapi takda la nak jadi hijau kan...)

8. Response baby terhadap ibu mengandung
Kalau baby suka, maknanya si kecil bertentangan jantina - lelaki. 
Kalau baby tak suka, maknanya sama jantina - perempuan
(dalam kes ni...agak musykil la....dua orang baby aku try pegang n letak kan atas perut depa takmau berdiri atas perut aku..kedua-dua baby adalah perempuan...)

9. Morning sickness. 
Teruk - perempuan
Sebaliknya - lelaki.
(agak teruk la...)

10. Cenderung makan. 
Protein seperti daging + makanan masin + asam - lelaki
Manis dan buah - perempuan. 
(tak pasti la yang ni.... sebab sangat suka makan buah-buahan, dan suka sangat makan daging kambing bakar letak sos lada hitam....sedap!!!)
 
okey...selesai sudah soal jawab.....
lelaki - 50%
perempuan - 30%
tak pasti -20%

 

keputusannya berpihak kepada BOY............ hahahah...actually semua ni ketentuan ALLAH swt..ni just suka-suka je...segalanya telah pun di tentukan oleh ALLAH swt....



SUka? > klick button "LIKE"...

At Times Square and Gurney Plaza Penang - M2B with B2B

Haiiii..blogger2 yang blog-walking, yang tersesat masuk sini dan yang memang selalu nak baca entry aku ( hado ke??? )...

Last weekend mummy p jalan-jalan..... huh! setelah sekian lama tak hang out dengan rakan sepermainan...hehehe Al-maklum lah semuanya sibuk dengan komitmen masing-masing...depa semua ada kerjaya dan aku pula sibuk dengan rumah tangga hehehehe...aku sibuk apa nya?? saja buat-buat sibuk gak ngeeee... (^______^)

walaupun sat ja jalan-jalan, tapi puas hati sebab lama tak jumpa kan....rindu sangat di saat dapat ber"hang out" bersama kawan-kawan setiap hari di zaman muda-muda dulu... hah sekarang dah tua ka maybe bagi aku ada sikit la rasa dah tua..hehehe memang aku sedikit senior dari kawan2 aku ni... dah tu dah kahwin kan (so M2B tu untuk aku la... yang B2B selain aku heheheh)

Al-kesah teringin sangat mummy nak ber"hang out di Time square Penang... huhuhu nama ja orang penang ni first time jejak kaki kat situ...yela banyak sangat mall kat penang ni sampai tak tersempa nak jejak kaki...selalunya asyik-asyik Queenbay mall..kali ni terasa nak tukar angin la...

Setibanya di Times square suasana murammmmmm gilerr, apakah??? tempat diluaran nampak havoc n happening gila..masuk-masuk kat dalam gelap!! gelap wehh... dah bankrup baru aku nak p ka? haissshhh takkan bankrup kot.. rupanya BLACKOUT.. malang sungguh.. so alang-alang dah sampai kononnya tunggu gak la sampai keadaan pulih...okey memang dah pulih tapi byk pula kedai tak buka...caiittt tutup terus kot... Full house pun akan beroperasi pada pukul 2pm.... so bergambar kat luar kedai je la..

sempat bergambar dalam blackout pun...
sekarang dekat Penang di mana-mana ada durian... PESTA durian

 Oleh sebab itu kami pon berpindah tempat ke GURNEY plaza...tanpa membuang masa yang hanya ada sikit ja lagi... so layan la pic dekat gurney plak k...

 Air laut yang surut menampakkan kecacatan permandangan....



suka semua ek... ni gambar time nak balik dah ni...



dia natara semua aku la juara...juara paling BOYOT.....hehehehe memang la kan sebab aku sorang je dah kahwin..yg lain bride to be...



Dengan penuh kasih sayang layanan kawan-kawan..nak turun tangga pun berpimpin tangan...


 terima kasih kerana menceriakan hari ku....baby baru masuk 28weeks je, teruja B2B semua cuz dapat rasa baby dalam perut gerak-gerak....hehehehe..aku pon sangat la best sebab dapat kongsi pengalaman baby gerak hehehehe...somethings new kan..nak gak share dengan kawan-kawan... banyak lagi gambar tapi sekarang ni ya ampunnnn malas sungguh nak transfer dari memori kad..even tak kuarkan peluh... awat malas sangat ni? pembawakan baby ke???? alasannn....... nanti kalau terasa rajin aku upload k...tunggu kesah mummy to be for next entry... bubbye!!!




SUka? > klick button "LIKE"...

Friday, July 6, 2012

Welcome 3rd trimester



Hye readers..

Hati berbunga-bunga hari ini..sebab dah masuk penghujung 2nd trimester.. Syukur Alhamdulillah, tomorrow are beginning of 3rd trimester. Dengan harapan Anakku sihat dalam perut ibu yang comel ini...



macam ni lah agaknyakan dalam perut ibu

menurut web: i-am-pregnant.com anak ibu dah 15.75 inches bersamaan 40 cm... dan berat 2.4 pound lebih kurang 1kg... hummm yeke??? maybe la kan...itu estimate ja kan... apa-apa pun hope anak ibu and abah sihat tau...tak sabar nak tengok anak ibu and abah ni... insyALLAH lebih atau kurang lagi 84 hari lagi menanti saat itu...




 zaman-zaman canggih ni macam-macam info kita boleh dapat... walaupon tak dapat tgok movement baby dalam perut sendiri tengok video dekat you tube pon dah rasa gembira sangat.... Tunggu baby besar sikit lagi nak scan 3D...nak tengok baby kat dalam.. "say hiiiii to ibu n abah sayang" heheheh :)

Jantina Baby pon belum pasti hehehe...kononnya nak suprise, boy or girl ibu n abah tak kisah sayang... mommy and daddy to be mood: happy jer... esok insyaALLAH aku update keadaan aku okey!!



SUka? > klick button "LIKE"...

Thursday, July 5, 2012

15 Syaaban - The beginning of newly Record

 Assalamualaikum Viewers


Alhamdulillah... syukur padamu ya ALLAH kerana tahun ni dapat lagi aku merasa bulan Syaaban yang penuh dengan keberkatan, Bulan Syaaban merupakan Bulan sebelum umat Islam menjalani ibadah puasa. 15 syaaban, jadi lagi 15 hari bulan Ramadhan akan muncul pula. Aku ni masih ragu-ragu sama ada aku mampu untuk menjalani ibadah puasa pada Ramadhan akan datang...

So hari ni aku nekad untuk mencuba untuk berpuasa. Alhamdulillah lagi sekali sekarang sudah pukul 4.00pm 15 syaaban 1433 bersamaan 5 julai 2012 aku masih berpuasa, anak dalam perut pun baik harini, dari bangun sahur pagi tadi dah siap-siap pesan dekat dia... "kita puasa hari ni ye sayang", mungkin dia faham...lepas ni nak ajar dia puasa sebulan di bulan Ramadhan InsyaALLAH...

sekarang usia kandungan 27weeks 5days....harap perut and baby tak buat hal sampai maghrib nanti.. terbayang baby dalam perut buat apa la, "sayang sihat je kan?? jap g ibu makan k...sabar tau sayang" memberi motivasi kepada anak and diri sendiri (sambil gosok perut)..

gambar ambil from baby-gaga
Semua mesti nak tahu kan apa tips ibu hamil kalau nak berpuasa... hahaha tak ada tips selain NIAT dan NEKAD untuk berpuasa, mohon doa kepada ALLAH swt semoga dipermudahkan... Syukur Alhamdulillah hari ni rasa lain dari hari-hari yang lain, Baby pun tak minta-minta macam hari lain.. Menu sahur pagi tadi just makan:

  • nasi putih, telur goreng dan tambah kicap
  • 3 biji kurma
  • segelas susu
  • segelas air putih


gambar ni dari mr. google, tak sempat nak bergambar time sahur pagi tadi hehehe....


kat sini nak share sikit fadhilat bulan syaaban

Antara fadhilat dan amalan-amalan yang digalakkan pada bulan Syaaban adalah :

  • Memperbanyakkan puasa sunat
Sebagaimana yang telah dijelaskan terdahulu bahawa Rasulullah S.A.W lebih gemar untuk berpuasa sunat dalam bulan Syaaban berbanding dengan bulan-bulan yang lain. Justeru itu adalah patut bagi kita selaku umat Baginda mencontohinya dalam memperbanyakkan puasa sunat bagi menyemarak dan mengagungkan bulan Syaaban ini. Begitulah tingginya pekerti Nabi Muhammad nabi junjungan kita.
Di dalam kitab Durratun Nasihin ada menyebut sebuah hadis yang menyatakan bahawa Rasulullah S.A.W. bersabda yang maksudnya: "Barangsiapa berpuasa tiga hari pada permulaan Syaaban dan tiga hari pada pertengahan Syaaban dan tiga hari pada akhir Syaaban, maka Allah Taala mencatat untuknya pahala seperti pahala tujuh puluh nabi dan seperti orang-orang yang beribadat kepada Allah Taala selama tujuh puluh tahun dan apabila dia mati pada tahun itu maka dia seperti orang yang mati syahid."
 
  • Memperbanyak doa, zikir dan berselawat kepada Rasulullah S.A.W.
Kita sebagai umat Islam juga digalakkan untuk memperbanyak doa, zikir, dan berselawat kepada Rasulullah S.A.W. Sabda Rasulullah S.A.W.: "Barangsiapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allah, taat kepada-Nya serta menahan diri dari perbuatan maksiat, maka Allah Taala mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam tahun itu dari segala macam bencana dan penyakit." (Dipetik dari kitab Zubdatul Wa'izhin)

  • Bertaubat
Kita juga digalakkan untuk melalukan taubat kepada Allah SWT. Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili Radiallahuanhu, dia berkata: Rasulullah S.A.W. bersabda yang maksudnya: "Manakala masuk bulan Syaaban, sukacitalah dirimu dan perbaiki niatmu." Sabda Nabi s.a.w. : Apabila masuk bulan Syaaban, baikkanlah niatmu padanya, kerana kelebihan Syaaban atas segala bulan seperti kelebihanku atas kamu. Barangsiapa berpuasa sehari pada bulan Syaaban, diharamkan Allah tubuhnya dari api neraka. Dia akan menjadi tauladan Nabi Allah Yusuf a.s.di dalam syurga. Diberi pahala oleh Allah seperti pahala Nabi Allah Ayub a.s. dan Nabi Daud a.s. Jika dia sempurnakan puasanya sebulan di bulan Syaaban, dimudahkan Allah atasnya Sakaratulmaut dan ditolakkan (terlepas) daripadanya kegelapan di dalam kubur, dilepaskan daripada huru-hara Mungkar dan Nakir, ditutup Allah keaipannya di hari kiamat dan diwajibkan syurga baginya. Barangsiapa berpuasa pada awal hari khamis pada bulan Syaaban dan akhir Khamis daripada Syaaban, dimasukan dia ke dalam syurga. (dari kitab Al-Barakah). Berkata Siti Aisyah r.a., bulan yang lebih dikasihi oleh Rasululah s.a.w. ialah bulan Syaaban.


Sabda Nabi s.a.w.: Syaaban adalah bulanku dan Ramadhan adalah bulan umatku. Syaaban ialah mengkifaratkan (menghapuskan) dosa dan Ramadhan ialah menyucikan dosa (jasmani rohani).
Sabda Nabi s.a.w.: “Bahawa puasa Syaba'an kerana membesarkan Ramadhan. Siapa yang berpuasa tiga hari daripada bulan Syaaban, kemudian dia bersalawat atasku beberapa kali sebelum berbuka puasa maka di ampunkan oleh Allah dosanya yang telah lalu, diberkatikan rezeki baginya” antara lain sabdanya lagi: “Bahawa Allah Ta'ala membukakan pada bulan itu tiga ratus pintu rahmat”.

SUka? > klick button "LIKE"...

Friendship forever

Daisypath Friendship tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FIND WHAT EVER U WANT HERE!!