4EVA N EVA AFTER

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sinaran yg di pelihara Allah

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, November 29, 2010

LAGU PILIHAN MINGGU NI...

Baraka Allahu Lakuma Lyrics

We’re here on this special day
Our hearts are full of pleasure
A day that brings the two of you
Close together
We’re gathered here to celebrate
A moment you’ll always treasure
We ask Allah to make your love
Last forever
Let’s raise our hands and make Du’a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.
From now you’ll share all your chores
Through heart-ship to support each other
Together worshipping Allah
Seeking His pleasure
We pray that He will fill your life
With happiness and blessings
And grants your kids who make your home
Filled with laughter
Let’s raise our hands and make Dua
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.
بارك الله
بارك الله لكم ولنا
الله بارك لهما
الله أدم حبهما
الله صلّي وسلّم على رسول الله
الله تب علينا
الله ارض عنا
الله اهد خطانا
على سنة نبينا
Let’s raise our hands and make Du’a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say
بارك الله لكما وبارك عليكما
Barakallahu Lakuma wa Baraka alikuma


lagu yang sgt sedap di dengar..huhuhu siap duk hafal ni...amboii..mengalahkan hafal note...tp mmg sedap la...lagu org kawen ni...zsabar plak nk kwen..ngeeeeee...okey enjoy dgr n hafal okeh... SUka? > klick button "LIKE"...

aDdicted berBLOg

salam kepada ibu2 bapa2..para penonton....heheheh..merepek jerk...

Aku ada blOg...tapi aku malu kalau oRg yang kenal aku baca BLog aku...ishh.....apa sebenarnya atau lebih tepat nape BloG ini wujud???? kalau cam korang aku xkenal xpe la..baca la...aku buat blog ni sebab nk luahkan rasa hati...tapi lama2 syok la plak kn..coz ada penaja plak 2...,kalau aku luah rasa hati kat sini 1 dunia tau......macam la ada  sgt org tringin nk baca  ngeee... ibarat la kan...nama pon dunia tanpa sempadan....

tapi setelah sekian lama berbloG ni...aku manjadi seorg yg addicted plak...teruja dgn blogger otai handalAn dan sewaktu dgn nya...ramai blogger yg muda2...tulisan boleh tahan...so aku pon apa salahnya nk try...TAPi knapa harus Aku malu??? sebAbnya..aku ni PeMalu  ngeeee....pastu duk pikiaq sat g ada orang kutuk2 aku... lantak la kan ni BLOG AKU.... ..ada ka org kutuk selama ni??? mana adakan..aku ja pikiaq benda burukk....

addicted aku ni kadang2 melampau.....tau x nape mELAMpau...cuz aku asyik fikir nk tulis apa dlm en3 aku..ishkkkkk....org lain blogging juga..tapi ada ka jadi cam aku... KESAH beNAR ni...last week time jawab final EXAM aku boleh pula tetiba fikir nk tulis apa balik jap g....gilos betul la...padahal dlm dewan Exam jawab pon xabis g.... somebody help me...bg tip skit nk kurangkan berfikir pasal menda ni di khlayak ramai...
 ini luahan HATI aku ni...betul2 punya...org lain sebuk study aku sebuk menaip....nak study kena buka laptop...dah buka dapat internet...dah dapat gedix jer nk click http://fuziahfbi.blogspot.com/ dah click apa lagi makcik ni pon BERBLOGWALKING pulak...tgok2 hampa la...hahhaha

dah la...semua roomate aku dah tido letih study...aku ni letih apa tah.... "xmau pikiaq lg en3...tgu la abis exam cik fuzy oii"...dalam otak kata camtu...dlm HATI kata cam ni...."nak tgok blog2 comel2 sekejap jerr..jap jer...." tup tap tup tappppp...pap!!!! 3jam melekat...ha amik padan muka!!! ( org lain dah abis 1 chapter )  hhaha

 okeh la...aku try ni...try nk study okeh,....korang semua BloGwalking diaM2 tau.... baca doa dulu :
 " YA ALLAH! KURNIAKANLAH KAMI KEFAHAMAN NABI2 HAFALAN PARA RASUL SERTA MENDAPAT ILHAM DRPD PARA MALAIKAT YG HAMPIR DGN-MU. KURNIAKANLAH KAMI KESIHATAN WAHAI YG AMAT MENGASIHANI..." tambah skit "dan jauhi bisikan syaitonirujim...utk berblogging..."


gambar ni bukan aku okeh...aku rembat dari en.GoOgle..sori ye bang!!



SUka? > klick button "LIKE"...

Sunday, November 28, 2010

kenapa BLOg ni NAMA mcm ni???

Salam..selamat bertemu kembali d blog bingkisan hati...chewah cam pengacara TV plak....hehehe, korang nk tau x???? nk ek....huhuhu....actually aku kn...aku suka bangat anything or something berbentuk hati..... apa2 jer la..ngeeeeeee =) sama ada korang perasan atau x.. aku punya mula2 en3 dulu mesti tentang hati...
huhuhu.. sakit hati suka hati...hati a.k.a heart.hati ni mmg unik...semua org ada hati..walaupon otak yg proses semua data tapi yang merasa tetap d hati.....hati keras..lembut..macam2 ada la... hehehhe...

dua hati mungkinkah menjadi satu????

en3 hati a.k.a heart hehehhe...cerita skit2 pasal hati....pastu ada pulak part 2 klik disini  pya la panjang cerita bab hati ni...ada lagi nk tulis tapi ilmu didada terlalu cetek kn....hehehhe...



barang peribadi pon byk berbentuk hati....tapi xde la baju mcm ramlah ram 2...yang ada hati n kunci siap menyala2 lampu lg...hihihi...memang xleh lawan otai la.... ( kau kunci...cintaku...d dalam hatimu.....)
SUka? > klick button "LIKE"...

Saturday, November 27, 2010

AWARD: SUPERSTAR BLOGGER...

hohohohoh!!! iskhh..apa pya gelak la cam ni....cam santa claus plak...almaklum la dh dekat krismas ni...bukanya apa dah lama xdapat TAG ni...terima kasih kepada.YADA yg bg award nih utk sy...
ni la bannerNYE...sapa nk??? angkat jari telunjuk...uishhh ramai la plak..xpa2 jap g aku select okeh..

so bla dh dpat blog ni...seperti kebiasaan lah
aku kena la kna jwb
beberapa soklan..
mmg nk jwb coz excited sgt dpt award ni k!!!

("-")



Jelaskan mengapa anda suka berblogging?

>>mungkin saya di lahirkan sebagai blogger hahhaha!!!
ntah la yang pasti sy suka baca kesah2 cerita2...gossip2..fesyen2 terkini
& yg penting dah jadi cam hobi ni....okey la kn xla mengarut sgt hobi ni
(but sometime ada gak ngarut...ngeeee..jwb soklan exam pon duk pk nk buat en3 apa)
 

Apa motif anda untuk tarik follower?
 
mana ada tarik...follower follow tanpa ada paksaan tau...
hehehe....mana rasa nk follow besar harapan lah...

Anda superstar ke?
sya superringgo


Cerita sikit perangai anda..

baca la n3 saya...cam2 la perangai sy..
xsenonoh kot hahahha....


Best tak dapat award? Excited may be?

of coz, i very like it!


Pernah tak terfikir nak masuk magazine
A.K.A me-war-warkan blog anda?


mimpi jadi kenyataan la kalu camtu...bestnye..
tapi blog hingusan camni blum layak g la....
ngeeee...perlukan tunuk ajar

Sila tag blogger lain untuk award nie
 
My Photo
ijatnuar87
 
 My Photo
ruby zaizi
 
My Photo
Luffy
 
 
SUka? > klick button "LIKE"...

edit2 page...

naik bebai aku arini coz jari aku ni gatal sgt nk edit blog ni...huhuhu....padan la muka aku clik sana sini pastu setting pon tunggang langgang.....hahahhaha....edit2 pya edit dah xtau nk wat camna dah...so jadi la camni, nnt ada masa baru nk edit lain k....

 baru aku perasan time kat blog aku ni salah setting...hahahh..patut la tiap kali post en3 time xbetul...ingt laptop aku yg gelong...rupanya tuan pya laptop yg gelong...skrg aku dah tukar....okeh...bye nk dinner nasi goreng kampung ni....ada orang masak....nyam3...bau sedap ni... SUka? > klick button "LIKE"...

Friday, November 26, 2010

LAGU PILIHAN MINGGU NI...

STACY - JAHAT


Aku sudah serik bercinta
Kerna asyik berakhir dengan kecewa
Tapi sejak hadirnya dia
Semua sistem kawalan kini terdedah

Kepala kata jangan gelojoh (no)
Hati pula kata pergi (go baby go)
Benarkah cinta itu buta
Kerna tak nampak apa selain dia

Korus
Aku aku
Bagaikan sudah terkena mantera cinta
Dari manakah kau datang menyerang
Diriku diriku
Yang disangka kebal
Oh jahatnya kamu
Jahatnya kamu
Engkau engkau
Penyebab diriku terigau-igau
Kini ku terbayangkanmu hampir setiap waktu
Ku mahu ku mahu denganmu selalu
Oh jahatnya kamu
Jahatnya kamu

Apa agaknya sudah jadi
Pada ingkar untuk tak bercinta lagi
Walaupun belum bersedia
Tapi hatiku mendesak dan menggesa

Ulang korus 2X

Jahatnya kamu

Jahatnya kamu




LINCAH betul la stacy nih... i really loike her...harap dapat menang anugerah juara lagu nnt...wish u luck...keep up a good work stacy....
SUka? > klick button "LIKE"...

Thursday, November 25, 2010

picture HOLIDAY....

salam...sempat lg nk update blog nih....tegar sungguh..bukannya apa..esok ada final exam "finite element method" apakah itu...lupa kan sekita ini..nk update jap...shhhhhhhhhh!!! jap jer..,..td busan2 study tgok pic yang lama2...bila dah jemu mula la fikir nk g bersuka ria..pastu tgok2 pic ngn kawan2 mmg best la...time outing g MELAKA....huhuhuh....byk gmbar cute tp xsempat nk update..nk kena kejar masa..ada lg xstudy ni...k chow dlu... lain kali story g pasal jalan2 ni....nnt rasanya nk buat trip g...sapa nk ikut?????? jom r


dalam pi ni pon ada blogger gak tau... nk tau click nama2 yg tertera...yada, misza, mimin and ayu...sila la bertandang k...

SUka? > klick button "LIKE"...

Wednesday, November 24, 2010

caBArAN....up traffic

Budak hingusan mcm aku nih masih nk belajaq cara2 up trafik...adoiyai...terbeliak biji mata tgok nuff blogger2 nih...mcmana depa buat ek??? ishh.....story skit... mungkin experience the best teacher...betol la kata perpatah 2.... dorg ni kira otai la dlm bab2 blog2 ni....tambah2 en. ben kita nih....mmg rajin update blog...x heran la ramai yg tertarik nk baca entry....

ada org kata tuan punya blog cantik and hensem sbb tu ramai yg rajin nk buka blog 2...mungkin jg la kn..cam contoh cik irine ni....cute miut...tgok la dia pya UV...humm..syukur la rezeki kn..tp kalu kongsi2 pengalaman skit2 2,apa salahnya kn...cek pon xpaham sgt mcmana nk buat jadi graf sampai mcm 2..dasyat giler...tahniah la irine....



lagi satu blogger ni...mat gebu nama dia dgn tajuk blog dapur tanpa sempadan....meletup gak ni...mat gebu ni ensem x?? hahhaha...soalan xhengat...tp yang patinya blog dia pasal masak2 jer....tp rating UV bagai kn mencucuk langit..hehehh....hari ni plak resepi mat masuk harian metro...ingat irine jer artis, mat gebu pon dah nk jadi artis terkemuka dah ni...caya lah mat....


ish...kalau aku nk senaraikan...ramai lagi blogger2 hebat yang UV tinggi xhengat....boleh buat duit la katakan......apa2 pon siapa yang berusaha cmfirm ada pulangan kn...tp kena tau caranya...blog aku ni 3 org 1 hari pon belum tentu...sedih r.....hukhukhuk..... SUka? > klick button "LIKE"...

Monday, November 22, 2010

ini PICTURE i & kwn2 yg TOmEy2...


smile...melihat telatah kawan2...

gambar d bwh kenangan vocation kat MELAKA...huhuhu...cam model x??? model kaki pendek...hahaha.....


ayu, aku n yada

huhuhu...excited nk naik cruse beli tiket dah...

huhuhu...g wonderland..happy sgt...mandi manda...

pertandingan siapa paling pantas....(yg berat kot)

seronok bergambar dgn lolipop "love" (aku n yada)

aku ngn ikin...nk manje ngn aku la ni...hehehhe

cute kn kawan2 aku...cute la termasuklah aku hahhahahah....perasan la minah nih....tp yg penting kawan2 aku semua la sgt la baik n sopan tau....calon2 gadis melayu musim ke 4...hehehheh....

mieza: seorg yg lemah lembut...tp ganas skit...hehehhe

nat: happy selalu...suka layan gambar korea...



wanie : ada bakat nk jadi model ni...tapi kn g kelas catwalk dlu..

yada: anak mami ni....


ayu: cek mek molek pantai timur....


apa2 pon thank you very much to enot...ni la photographer kami....huhuhuh....nk tempah untuk phorographer kwen PM aku okey....hahhaha

enot: puas aku cari gambar dia...asyik snap pic org, pic dia xde..so aku rompak dr FB jer...

lastly aku la...yang xsenarai dlm calon gadis melayu...hahha.....ni pic aku kemerah merahan depan spotlite paling penting dgn lolipop "love" kredit to enot yg beli sweet ni...



SUka? > klick button "LIKE"...

Sunday, November 21, 2010

mood nk tgok cerita CARTOON...

jom tgok wayang.....bosannye....tp cerita apa best ada cadangan x?? aku sekarang ni suka tgok cerita katun,...hahhahah,last week aku tgok MEGAMIND....bg aku aku jalan cerita sgt menarik, so cartoon not for child only....aku tgok 3D lg...cam masuk dlm 2 dah.... ni thriller story 2...




pas crita ni aku nk sangat tgok cerita Tangled - this story based on the story of Rapunzel..hahhaha...tgok thriller pon cam best...



jom tgok...sapa nk ikut?????? jom la kawan2...
SUka? > klick button "LIKE"...

cerita artis

en3 pg2 buta....

salam semua wahai blogger-blogger sedunia...(mAcam la 1 dunia baca blog aku hahhahah..... ) okeh...takmau banyak tulis2...bosan dah kn... aku nk story pasal artis ni..... bukan gossip k..... artis kawen...ramai yg kwen musim ni antaranya BINDA, RAJA FARAH and yg paling latest ELYANA... so aku nk share gambar elyana dgn pasangannya...suka sgt tgok elyana ni....

time dia bertunang...
cantikkan walaupun elyana tembam skit sekarang ni....






gambar akad nikah


untuk keterangan lanjut sila la layari sensasi selebriti


kisah percintaan mereka telah pon di lakonkn semula....so sweet kalau ceritanya begitulah....mungkin ada tokok tambah...tp ni la sinopsisnye....

video
SUka? > klick button "LIKE"...

Saturday, November 20, 2010

mengantuk & cara mengatasi...jom baca

salam 1 malaysia....

Adoiyaiii..... permulaan entry yg agak burukkn...huhuhuh...aku mengantuknya kawan2....asal baca jer buku mula menguap..asal selak jer buku rasa nk online...hummmm....wabak apakah ni?
exam3....mggu exam baru nk mula...selepas raya korban....makan byk2 pastu berat badan naik..pastu malas nk study...asyik nk tdo la...tu la punca masalah...hehehhe.....tambah2 plak after lunch...huh!! mata mcm ada gam....asyik nk pejam jer....

Boleh dikatakan semua orang pernah mengalami perkara ini — mengantuk selepas makan tengah hari. Perkara ini sebenarnya ada kaitan dengan jam biologi badan yang secara semula jadi membuatkan kebanyakan orang mengantuk selepas makan tengah hari, khususnya sekitar jam 2 hingga 3 petang.

Penyelidik juga percaya perkara ini berkaitan dengan penurunan suhu badan yang memberi isyarat kepada otak untuk menghasilkan melatonin — proses sama seperti sebelum kita tidur malam, tetapi dalam kuantiti kecil.

Bagaimanapun, jangan salahkan jam atau proses semula jadi badan kerana banyak faktor luaran boleh menyebabkan kita mengantuk selepas makan tengah hari. Antaranya ialah tabiat pemakanan yang banyak memberi kesan kepada badan.

1. Berapa ramai antara kita bersarapan dengan sempurna? Ingat, secawan kopi atau teh tidak dikira sarapan, walaupun bagi sesetengah orang kopi menjadi penggerak aktiviti harian mereka, tetapi tenaga daripada kopi tidak mencukupi untuk anda kekal cergas. Jurucakap Persatuan Dietetik Amerika dan pensyarah Nutrisi Pusat Perubatan Universiti Southwestern Texas, Lona Sandon, berkata walaupun tahu kepentingan sarapan, ramai orang tidak mendapat tenaga secukupnya daripada sarapan. Untuk kecergasan dan mengelak rasa mengantuk, kita perlu memulakan hari dengan sarapan yang baik. Wanita disaran mengambil sarapan yang ada 300 hingga 400 kalori, manakala lelaki 500 kalori. ( sarapan pagi sangat PENTING!!! ) Aku pon jarang amik...patut pon....hahhahah...

Contohnya sarapan yang kita patut amik.....

dua keping roti disapu mentega kacang dan sebiji pisang atau satu mangkuk kecil bijirin sarapan pagi dengan susu skim dan segelas jus buah.

Nasi lemak biasa bersaiz kecil (tidak diiringi lauk pauk mewah), sekeping roti canai (300 kalori) dengan sedikit kuah kari atau dal, setengah pinggan bihun goreng vegetarian (250 hingga 200 kalori) atau jika mahu, kuih muih hadkan kepada dua atau tiga keping saja.

Ramai orang ada salah faham terhadap karbohidrat yang dianggap boleh menggemukkan, sedangkan menurut Sandon kita memerlukannya untuk tenaga. Malah, kehadiran karbohidrat membolehkan otak dan otot berfungsi dengan cekap, selain ia menjadi agen pemecah lemak ketika bersenam.

Kajian menunjukkan, menambah sedikit sumber protein kepada karbohidrat boleh meningkatkan daya tumpuan. Gabungan protein dan karbohidrat membolehkan kita berfungsi dengan lebih baik daripada segi fizikal dan mental.

Sebaik-baiknya, elak mengambil makanan yang tinggi kandungan lemak kerana lemak mengambil masa lebih panjang untuk dicerna dan ia tinggal lama di dalam perut, menyebabkan kita terasa ‘berat’ serta tidak bertenaga.

Untuk tengah hari, antara petua berguna diberi pakar jantung ialah membahagikan pinggan kepada empat bahagian untuk diisi nasi, ikan (sesekali boleh digantikan dengan ayam atau daging), sayur dan buah.

Kaedah ini secara tidak langsung menjadi penanda kuantiti yang boleh diambil untuk setiap sumber makanan. Ini cara mudah untuk anda mengawal pengambilan makanan, terutama bagi yang ada masalah berat badan berlebihan.

Beberapa langkah boleh diambil untuk mengatasi rasa mengantuk selepas makan iaitu:

Banyakkan bergerak. Rasa mengantuk sukar dihindarkan apabila terlalu lama duduk di depan komputer, apatah lagi jika perut kenyang. Jalan cepat atau lebih baik, menaiki tangga (dua ke tiga tingkat) sehingga terasa degupan jantung menjadi pantas. Senaman ringkas ini memberi tenaga kepada anda dan ia disimpan dalam memori badan sebagai aktiviti cergas yang boleh disambung selepas balik daripada kerja. Jika tidak pun, lakukan senaman regangan di pejabat.

Minum air kosong. Mengantuk selepas makan bukan disebabkan kurang tidur, sebaliknya ia menandakan kita dahaga dan badan tidak cukup air. Ramai tersilap tafsir keperluan badan terhadap air dengan rasa lapar. Dahaga bukan petanda terbaik untuk memberitahu badan memerlukan air kerana sensitiviti terhadap dahaga semakin berkurang apabila umur meningkat, terutama pada orang tua. Badan kita hanya boleh mengawal keseimbangan air hingga satu peringkat tertentu.

Tidur sekejap selama 10 hingga 15 minit.. Kajian menunjukkan tidur sekejap bukan saja boleh mengatasi masalah mengantuk pada waktu petang, tetapi membuat kita segar dan mampu memberi tumpuan lebih baik ketika melakukan kerja.

Makan sedikit, sama ada untuk sarapan, makan tengah hari atau malam. Usah makan hingga terlalu kenyang, tidak kira berapa sedap pun makanan yang terhidang. Jika anda banyak makan, badan terpaksa menggunakan lebih tenaga untuk pencernaan. Ini bermakna lebih banyak darah perlu disalurkan ke usus dan bekalan oksigen ke otak akan berkurangan. Ini antara punca menyebabkan anda berasa lemah dan mengantuk.

Makan sedikit tetapi kerap. Kaedah ini membekalkan badan dengan tenaga dan membantu usus berfungsi dengan lebih baik kerana tidak perlu bekerja keras mencerna kuantiti makanan yang banyak pada satu-satu masa.

Pilih sumber makanan berbeza. Bawa snek seperti biskut kraker yang rendah lemak. Biasanya biskut kraker mengandungi karbohidrat yang mudah diproses untuk memberi tenaga segera. Buah-buahan juga baik untuk dijadikan snek penghilang rasa mengantuk.

Jangan makan gula-gula atau minum minuman manis, termasuk kopi. Ia tidak membantu menghilangkan rasa mengantuk, malah mungkin membuat masalah anda bertambah teruk. Kajian penyelidik di Universiti Manchester menunjukkan kandungan gula dalam makanan (glukos) boleh menghentikan sel otak daripada menghasilkan isyarat yang membuatkan kita berjaga.

selain itu bagi yang beragama ISLAM lebih baik kita amalkan sepotong ayat Al Quran di dalam Ayat Qursi boleh dijadikan penawar untuk menghilangkan rasa mengantuk ini. Potongan ayat tersebut berbunyi…

“LA TAK KHUDZUHU SINATUW WALA NAUM…”

(maknanya: [DIA - ALLAH] TIDAK MENGANTUK DAN TIDAK TIDUR”)

Bukan sahaja mengantuk apabila memandu sahaja..boleh juga diamalkan bila-bila ketika berasa mengantuk seperti di tempat kerja, waktu belajar di dalam kelas, waktu mendengar ceramah atau kuliah dan sebagainya…


so apa lg....jum ikut tip ni....mudah-mudahan kita dapat mengatasi masalah mengatuk kena kena pada waktunya....


SUka? > klick button "LIKE"...

Friendship forever

Daisypath Friendship tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FIND WHAT EVER U WANT HERE!!