Salam bicarahati pembaca sekalian ( cuba menulis dalam ayat yang penuh dan mengikut tatasusila bahasa melayu). tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..susahnya! KENA JADI DIRI SENDIRI..menulis bahasa rojak dan merepek ikut tarian jemari aku sajo.. mukadimah yang merepek!
tajuk lain mukadimah lain..haaaa itu la dirisendiri...blog picisan sajo harap maklom!! back to the topic today. As lastweek and yesterday aku asyik mencanang my little princess Dea aleesya sudah mencapai usia 6 bulan boleh masuk meminang amboi cepat dapat menantu la ek...
Dah makan! itu ayat pendek aku...memang Dea dah makan before sampai usia 6 bulan... introduce sikit-sikit puree memuree bagai!! since she was 5month++.... sebabnya ushar SINI
Tapi tekak Dea anak melayu...puree epal.puree pisang reject, baru bagi sekali jer...belum ulang recepi lagi...so malas la si ibu nak try lagi sekali sebab reaksi yang negatif hehehe...nanti ada masa kita ulang ye sayang hope kamu makan la jangan membazir okey!
yang di katakan perut melayu tu kerna.... my princess hanya accept bubur nasi..so ibu nya kena buat makanan kegemaran si anak la... aku tak ikut sangat schedule solid food mat salleh tu... aku kan orang melayu dah turun temurun makan nasi...so Dea pun sama la...
Ibu buat bubur nasi atau orang utagha paggil MOI....special untuk Dea Aleesya, mereneh bubur hampir 5 jam dengan slowcooker, ibu tambah sikit lobak merah dan kentang sebagai mewarnai bubur dan perasa.
Apabila masak elok saja bubur nasi (nampak tu gebu sajakan). then ibu tapis and lenyek guna sudu pula...tengok hasilnya smooth saja..mudah perut anak ibu nak hadam...
Dah malas nak lenyek baki atau hampas bubur ibu yang makan heheheh.....
separuh masukkan dalam bekas dan simpan dalam freezer untuk bekalan petang dan kalau sempat esok
okey....yang ni ready untuk di makan...nampak texture bubur ni... lembut sahaja tak payah nak blend tapis je.. warna pun nampak cantik kn.. puji sokmo....
RESEPI:
2 tablespoon Rice
1cm carrot (diced)
1cm potato (diced)
campur semua bahan-bahan dalam periuk..reneh dengan api perlahan selama 4-5jam ( lebih mudah guna slowcooker hehehe)
eh 2 sudu banyak gak dpt kan.
ReplyDeletebyk juga utk baby..huhu yg ni terlebih air...
Deletenyum..nyum sedapnya mamam, tapie mmg betol slow cooker nampak tekstur beras tue lembut sangat...:)
ReplyDeletemmg lembut...tak payah tapis or blend pun dah ok...tp permulaan ni kna tapis gak la...baru nk kenal solid food kn...
Delete